Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji ve firmě od 3.9.2018. K 31.1.2022 byla provozovna, kde jsem pracovala zrušena a bylo mi nabídnuto jiné místo v jiné provozovně. Jenže je tam úplně jiná pracovní doba, která mně nevyhovuje skrz dojíždění, a víkendy. Žádná nová smlouva nebyla se mnou podepsána ani dodatek ke smlouvě. Nevím, jestli mně zůstává stejná mzda.

Pracovala jsem jako zástupce vedoucího, teď sedím u pokladny. Nevím jestli mám ukončit pracovní poměr a jestli mám nárok na odstupné?   Děkuji Mahulena.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud v původní pracovní smlouvě bylo jako místo výkonu práce uvedeno sídlo konkrétní provozovny, došlo na straně zaměstnavatele k pochybení a Vy jste se mohla domáhat přidělování práce podle pracovní smlouvy. Pokud by to nebylo možné, pravděpodobně by Vám byla dána výpověď pro nadbytečnost a náleželo by Vám odstupné.
Pokud nebylo v pracovní smlouvě uvedeno místo práce takto konkrétně a ve smlouvě uvedený druh práce umožňuje i práci za pokladnou, je postup zaměstnavatele v souladu s právními předpisy.
Jestliže tedy druh práce ani místo výkonu práce uvedené ve smlouvě neodpovídá současnému stavu, můžete zkusit kontaktovat zaměstnavatele s tím, že Vaše práce neodpovídá pracovní smlouvě a Vy trváte na přidělování práce podle ní.
Může se však stát, že zaměstnavatel bude argumentovat tím, že jste již začala vykonávat novou práci na novém místě, čímž došlo k faktické změně pracovního poměru. Zaměstnavatel pochybil, když nebyl uzavřen dodatek ke smlouvě, nicméně na změně, k níž takto reálně došlo, to nic nemění.
Pokud dáte Vy sama výpověď, odstupné nenáleží.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.