Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dostala jsem nečekaně a bez jakýchkoliv předchozích náznaků výpověď ve zkušební době. Zkušební doba by mi skončila 31.1.2022. Následně v ten den jsem se psychicky zhroutila a zašla k lékaři, který mi v den výpovědi vystavil pracovní neschopnost (24.1.2022). Chtěla bych se zeptat, zda mám nárok na nějakou finanční kompenzaci, případně na něco dalšího.

Někdo mi poradil, že ve zkušební době platí 14 dní ochranná lhůta a po uplynutí mi mohou dát výpověď, ale po uplynutí 14 dní už nebudu ve zkušební době. Tím pádem, pokud jsem jim nepohodlná, museli by mi dát výpověď dohodou a tři odstupné platy. Můžete mi prosím říct, zda na něco takového mám právo a jak postupovat? Také by mě zajímalo, zda mám nárok na nemocenskou. Děkuji za pomoc s možnostmi a jak je případně získat. Posílám smlouvu, výpověď i neschopenku. Moc děkuji za radu. S pozdravem Libuše.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 66 odst. 1 zákoníku práce platí, že zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel nesmí ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance.
Zákaz zrušit pracovní poměr ve zkušební době po dobu prvních 14 dnů nemoci nebo karantény znamená, že v tuto dobu nemůže zaměstnavatel právní jednání (oznámení o zrušení) doručit. Pokud je však zrušení ve zkušební době doručeno před počátkem pracovní neschopnosti nebo po uplynutí období prvních 14 dnů (bez ohledu na trvání nemoci), ke skončení pracovního poměru dojde.
Zrušení pracovního poměru bylo doručeno dne 24.1., pracovní neschopnost od 24.1. Záleželo by tedy na tom, zda by byl zaměstnavatel schopen dokázat, že zrušení pracovního poměru bylo doručeno ještě před vznikem pracovní neschopnosti, nebo nebyl.
Podle § 35 odst. 4 zákoníku práce platí, že o dobu celodenních překážek v práci, pro které zaměstnanec nekoná práci v průběhu zkušební doby, a o dobu celodenní dovolené se zkušební doba prodlužuje.
Není tedy pravdou, že po skončení pracovní neschopnosti již nebudete ve zkušební době. Zkušební doba se prodlužuje o dobu pracovní neschopnosti, běží dál, a to bez ohledu na délku pracovní neschopnosti. Pokud by zaměstnavatel nebyl schopen dokázat platnost současného zrušení pracovního poměru, může pracovní poměr zrušit kdykoli o 15. dne pracovní neschopnosti.
Žádná finanční kompenzace Vám nenáleží.
Nemocenské pojištění u zaměstnance vzniká ke dni zahájení pracovního poměru. Nárok na výplatu nemocenského Vám tedy vznikl.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.