Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Jsem měsíc po prodělání covidu (infekce koronavirem, tedy nemoc SARS-Cov-2) a zaměstnavatel mě nutí, abych se nechala naočkovat do poloviny února 2022, jinak bude se mnou rozvázán pracovní poměr. Mě to přijde brzy, když jsem před nedávnem nemoc prodělala. Zdravotní důvody ani dostatek obranných látek ho nezajímá. Jak se mohu bránit, popř. na koho obrátit. Děkuji za odpověď. Erika.

ODPOVĚĎ:
Váš zaměstnavatel nepochybně reaguje na nedávnou novelizaci vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem. Dle § 10a/1 písm. b) vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem jsou povinny se podrobit zvláštnímu očkování proti nemoci COVID-19 fyzické osoby, které:
„poskytují sociální služby nebo se na jejich poskytování podílejí“
Je nepochybné, že tato povinnost se vztahuje rovněž na Vás, pakliže při své práci poskytujete sociální služby, popř. se na poskytování sociálních služeb podílíte.
Toto očkování jste povinna absolvovat nejpozději do 28. 2. 2022 (nikoli tedy do poloviny února, jak tvrdí Váš zaměstnavatel).
Dle § 10a/2 vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem dále platí, že:
„Základní očkování a případné přeočkování se u fyzických osob uvedených v odstavci 1 provede v počtu dávek a časových intervalech mezi dávkami podle souhrnu údajů o přípravku k očkovací látce. “
V současné chvíli Vám proto doporučuji kontaktovat Vašeho registrujícího praktického lékaře, popř. některé z očkovacích center, a dotázat se zde, zda souhrn údajů o některém z dostupných přípravků k očkovací látce zohledňuje fakt, že onemocnění COVID-19 jste před nedávnem prodělala. Pakliže nikoli, bude vhodné, abyste povinné očkování absolvovala. V opačném případě by Vám mohlo skutečně hrozit rozvázání pracovního poměru ze strany Vašeho zaměstnavatele.
Pokud byste se chtěla bránit, musela byste napadnout přímo vyhlášku o očkování proti infekčním nemocem (a to samozřejmě prostřednictvím advokáta). Nemyslím si však, že by bylo nutné, abyste v této věci vyvíjela nějakou zvláštní aktivitu. Současné znění vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem je předmětem veřejné diskuse a její případná změna už byla navržena (je proto možné, že do 28. 2. 2022 budete povinnosti očkování zase zproštěna) :
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/iniciativa-21-predstavila-petici-proti-povinnemu-ockovani-chce-jednat-s-valkem/2140920
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/navrh-smerujici-proti-vyhlasce-o-povinnem-ockovani-podepsalo-14-senatoru/2141143
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 537/2006 Sb. , o očkování proti infekčním nemocem

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.