Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám uznanou nemoc z povolání z roku 2017 a od roku 2020 jsem si našla práci na poloviční úvazek (4 hodiny denně). Od srpna 2021 jsem v pracovní neschopnosti s uznanou nemocí z povolání. Současný zaměstnavatel mě žádá, abych podala výpověď dohodou během PN. Nechci si ublížit a proto mám dotaz, jak by tato výpověď měla znít.

Moje onemocnění mi už pravděpodobně nedovolí toto zaměstnání vykonávat. Po ukončení pracovní neschopnosti a ukončení zaměstnání se budu muset zřejmě zaevidovat na Úřad práce. Prosím o informaci, jak se bude v tomto případě počítat renta.   Průměrný výdělek před vznikem škody byl 30.000 Kč. U současného zaměstnavatele mám v průměru 8.000 Kč hrubého. Při podání tohoto dotazu na pojišťovnu, mi její zaměstnankyně sdělila toto: „Pokud nastoupíte na úřad práce bude se v náhradě používat tzv. stop výdělek, který je zjištěn k prvnímu dni po skončení pracovního poměru a ten je pak v rentě zohledňován po celou dobu nepřetržité evidence na ÚP. Stop výdělek se počítá z příjmů od aktuálního zaměstnavatele. “ Mohli byste mi toto vysvětlit, případně vypočítat z mnou uvedených údajů. Děkuji. Ester.

 

ODPOVĚĎ:
Výpověď dohodou není možná. Buď se jedná o výpověď ze strany zaměstnance nebo zaměstnavatele nebo o ukončení pracovního poměru dohodou obou stran. To jen na okraj.
Za výdělek po pracovním úrazu nebo po zjištění nemoci z povolání se (dle § 271b odst. 3 věty první zákoníku práce) v takovém případě, je-li poškozený zaměstnanec veden v evidenci uchazečů o zaměstnání, považuje výdělek ve výši minimální mzdy, a to ve výši minimální mzdy platné v den prvního zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání (nikoliv ve výši aktuální, průběžně valorizované minimální mzdy, takže se náhrada v souvislosti s navýšením minimální mzdy nesnižuje).
Pobíral-li ovšem zaměstnanec před tím, než se stal uchazečem o zaměstnání, náhradu za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti, přísluší mu tato náhrada (podle § 271b odst. 3 věty druhé ZP) po dobu zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání v takové výši, ve které mu na ni vzniklo právo za trvání pracovního poměru nebo právních vztahů založených dohodami o pracích konaných mimo pracovní poměr.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.