Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Několik let mám problémy s chronickou únavou, které se mě dařilo mít pod kontrolou. 2016 jsem nastoupil do nového zaměstnání. Kde jsem absolvoval odborné kvalifikace a v současné době vzhledem k době, kdy je o zaměstnance nouze, jsem jediný kvalifikovaný zaměstnanec ve firmě. Vzhledem k tomu, že je moje zaměstnání poměrně fyzicky i psychicky náročné se můj zdravotní stav zhoršuje.

Uvažuji o výpovědi ze zdravotních důvodů, protože ze strany zaměstnavatele není snaha najít další lidi na stejnou práci. Moje zdravotní problémy mě začínají omezovat jak při práci, tak i v soukromém životě. Očekávám problémy ze strany zaměstnavatele. Jakým způsobem mám postupovat, abych se vyvaroval nějaké chyby? Může po mě zaměstnavatel chtít náhradu za zvyšování kvalifikace i když jsem s ním nepodepsal žádný dodatek ke smlouvě?  

 

ODPOVĚĎ:

Pokud nebyla uzavřena kvalifikační dohoda, nevzniká zaměstnavateli právo požadovat náhradu za zvyšování kvalifikace.
Zaměstnanec může dát zaměstnavateli výpověď i bez uvedení důvodu, nicméně pokud se bude jednat o zdravotní důvody, doporučuji to ve výpovědi výslovně uvést. Podle zákona o zaměstnanosti se jedná o tzv. vážné důvody a při výpovědi ze strany zaměstnance z těchto důvodů není krácena podpora v nezaměstnanosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.