Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Naše zaměstnankyně na pozici pokojská byla celkem 2017-2019 v pracovní neschopnosti. Po dvou letech ukončila neschopenku sociálka k datu 4.11.2019. Zaměstnankyně si v tuto chvíli vyřizuje invalidní důchod (přiznán nejspíš bude, ale zatím je v řešení). Zaměstnankyně ani po ukončení dvouleté neschopenky není zdravá, resp. v době, kdy by tedy měla nastoupit zpět do práce 5.11.2019, byla na další operaci v nemocnici.

V tuto chvíli je tedy stále v pracovním poměru, ale nepracuje z důvodu hospitalizace a následně bude v rekonvalescenci. Je nám jasné, že i přiznání důchodu není důvod k ukončení PP. Mohli bychom jí dát výpověď až na základě posudku poskytovatele pracovnělékařských služeb a po dobu výpovědi jí dát nějakou jinou práci, případně vyplácet překážky v práci. Ale ona do práce nastoupit vůbec nemohla, protože je opět v nemocnici a dále se bude léčit doma. Jak máme v takovém případě postupovat? Je zaměstnaná, do práce nenastoupila, neschopenku nemá. Chceme se rozloučit v dobrém a nechceme jí tedy dávat okamžité zrušené pro nenastoupení do práce, když ani nemohla, to mi přijde přinejmenším neetické, pokud to je vůbec z právního hlediska možné, ideálně bychom tedy chtěli ukončit PP dohodou, ale co když nebude souhlasit? Děkuji, Barbora.

 

ODPOVĚĎ:
V první řadě je nezbytné prověřit, zda skutečně byla ukončena dočasná pracovní neschopnost. Tu totiž ukončuje pouze lékař, nikoli ČSSZ. ČSSZ může zastavit vyplácení nemocenského, což ale neznamená ukončení dočasné pracovní neschopnosti. i v případě, že byla ukončena pracovní neschopnost, je možné ji znovu zahájit, pokud obtíže trvají. Nicméně nevznikne nárok na výplatu nemocenského.
Pokud je však pracovní neschopnost ukončena a zaměstnanec není schopen práce, právní předpisy s takovou situací vůbec nepočítají. Podle mého názoru jsou možná dvě řešení, ale obě závisí na dohodě se zaměstnankyní.
1) dohoda o rozvázání PP - zaměstnankyně by pravděpodobně mohla zaregistrovat na úřad práce, není sice schopna práce, ale ani není formálně v dočasné pracovní neschopnosti.
2) poskytnutí neplaceného volna - pracovní poměr by v takovém případě zůstal zachován, nicméně by vznikla otázka placení zdravotního pojištění.
Pokud by zaměstnankyně nesouhlasila ani s jednou variantou, bylo by pravděpodobně nezbytné ukončit pracovní poměr na základě § 55 odst. 1 písm. b) zákoníku práce. Je však diskutabilní, jak by se k tomuto kroku postavil případně soud, vzhledem k tomu, že je tady objektivní příčina absencí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.