Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Platnost výpovědi ze zdravotních důvodů: po roční pracovní neschopnosti, mě byl přiznán ID 3. stupně. Zaměstnavatel mě poslal k lékaři, lékař rozhodl, že jsem dlouhodobě pozbyla zdravotní způsobilost vykonávat mou práci (nemoc není následkem zaměstnání). U lékaře jsem byla 3.7.2019 a hned ten den jsem dokument předložila zaměstnavateli.

Zaměstnavatel mi oznámil, že mě nechá doma na překážkách a ukončíme pracovní poměr výpovědí ze zdravotních důvodů s dvouměsíční výpovědní dobou. 23.7.2019 si mě zavolali kvůli předání výpovědi. U předání výpovědi byl personální partner a ředitel provozovny, který je jako člověk, od kterého výpověď dostávám. Sdělila jsem, že si výpověď odvezu, abych ji ukázala právníkovi a dovezu ji následující den. V tu chvíli se spustila vlna negativního jednání, proč bych si ji odvážela, proč nemám právníka sebou atd. Zeptala jsem se jestli na to nemám právo, řekli, že ano a do výpovědi napsali, že jsem výpověď odmítla převzít 23.7.2019 a podepsaní svědci jsou ta personální pracovnice a ředitel, který je i osoba předávající výpověď.   Výpověď jsem v žádném případě neodmítla převzít, jen jsem ji chtěla nechat zkontrolovat. Doma jsem volala na odbory, sdělila jsem jakým způsobem se mnou jednali, že už 1.8.2019 měli moje místo obsazené i když já šla k lékařce až 3.8.2019 a probírala jsem svou situaci. Když došlo na řeč, že mám ve výpovědi napsáno, že jsem ji odmítla, bylo mě řečeno, že je neplatná, jelikož mám nárok si ji vzít a předložit ke kontrole. Oslovili firmu a personálního partnera, který mě poslední den v měsíci chtěl znova výpověď dovézt domů, aby běžela od 1.8.2019 tak, jak má. Jelikož jsem nebyla doma, řekla jsem ať ji pošlou poštou. Personální partnerka řekla, že to udělá a uběhl měsíc a nic mi nepřišlo. 30.8.2019 jsem opět volala na odbory, kdy mě bylo sděleno, že se rozhodli, že stále běží ta co mě předložili, protože s tím stejně nic dělat nebudu. Nicméně si odborář stojí za svým, že výpověď je neplatná, jelikož jsem ji neodmítla převzít, pouze jsem ji chtěla odvézt a taky prý předávající osoba nemůže figurovat jako svědek. Řekl mi ať napíšu zaměstnavateli, že chci, aby mě dále zaměstnával z důvodu neplatné výpovědi a podám žalobu. Mám na to nárok? Nerada bych platila výlohy a právníka, kdybych neměla jistotu, že je právo na mé straně. Vím, že jde o slovíčkaření, ale po 12-ti letech jsem čekala trochu jiný přístup a důstojný odchod a taky nemám ráda, když věci nejsou, tak jak mají být. Já nic neodmítla a mám to ve výpovědi napsané, i když to není pravda. Moc Vám děkuji za odpověď Alžběta.

 

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel je při předání výpovědi povinen řádně ji doručit, což může být učiněno osobně na pracovišti. Pokud zaměstnanec odmítne převzít dokument, může to potvrdit svědek a tím je výpověď předána. Vy jste výpověď neodmítla převzít, chtěla jste se poradit prostudovat její obsah.
Svědek postačí pouze jeden, takže fakt, že předávající osoba by neměla být svědkem, není relevantní. Existuje ještě jeden svědek, a to personální pracovnice.
Formálně tedy postup nebyl správný a bylo by možné žalobu podat. Druhá věc je však prokazatelnost přesného sledu událostí z Vaší strany.
Doporučovala bych proto zvážit, zda jste schopna svá tvrzení doložit, popřípadě máte svědky, a teprve v případě kladné odpovědi zvažovat podání žaloby.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.