Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřebovala bych poradit s výpovědí, kde by byl pracovní poměr ukončen ke dni 30.9.2019. Smlouva je uzavřena na dobu neurčitou, pracovní pozice uklizečka. Pracuji na penzionu, kde provádím veškeré práce, jako je pokojská, recepční, uklízečka, snídaňová kuchařka, zahradnice. Dále se starám o zvířata a koupací jezírko.

Protože není náhrada za mé dny, kdy jsem chtěla čerpat volno v měsíci srpnu 2019, pracovala jsem od 16.7.2019 každý den až do 1.9.2019 v kuse (umožňuje to Zákoník práce??? ), kdy jsem konečně mohla čerpat volno 4 dny. O volno jsem žádala SMS zprávou jako vždy a SMS zprávou od zaměstnavatele volno bylo zamítnuto s tím, že snad zvládnu v sezóně pracovat v kuse jeden měsíc (znovu se ptám - je to dle Zákoníku párce??? ). Když pak po sezóně je volněji a není pak tudíž problém s čerpáním volna. Protože jsem se z přepracovanosti zhroutila, u lékaře jsem však nebyla, chci ukončit pracovní poměr ke 30.9.2019 s tím, že mám ještě nárok na dovolenou ve výši 14,5 dne, kterou bych čerpala od 10.9.2019. Výpověď chci poslat zaměstnavateli poštou. Děkuji předem za pomoc. S pozdravem Radka.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 92 zákoníku práce je zaměstnavatel povinen rozvrhnout pracovní dobu tak, aby zaměstnanec měl nepřetržitý odpočinek v týdnu v trvání alespoň 35 hodin. Tato doba může za určitých podmínek být zkrácena na 24 hodin s tím, že zaměstnancům bude poskytnut nepřetržitý odpočinek v týdnu tak, aby za období 2 týdnů činila délka tohoto odpočinku celkem alespoň 70 hodin. Nepřetržitá práce jeden měsíc není podle zákoníku práce možná.
Ukončit pracovní poměr ke dni 30.9. můžete v tuto chvíli pouze po době se zaměstnavatelem a s jeho souhlasem.
Pokud nebude souhlasit nebo pouze pošlete výpověď poštou, začne dne 1.10. běžet výpovědní doba a pracovní poměr skončí dne 30.11, a to podle § 51 zákoníku práce, podle něhož byla-li dána výpověď, skončí pracovní poměr uplynutím výpovědní doby. Výpovědní doba musí být stejná pro zaměstnavatele i zaměstnance a činí nejméně 2 měsíce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.