Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracovní smlouvu mám na 40 hod. týdně, nepravidelná pracovní doba 12 hod. směny s proplácením přestávek, neboť nelze opustit pracoviště. Pracovní doba plánována krátký, dlouhý týden. Během dvou týdnů 84 hodin. V průměru měsíčně 8 hod. navíc, v některých měsících 16 nebo i 36.

Tyto hodiny nejsou propláceny, ani žádné příplatky za přesčas, nejsou propláceny ani příplatky za víkendy. Mzdový výměr je na mzdu minimální. Cca do zaručené mzdy je nám každoměsíčně dávána částka "načerno" - bez přistoupení na toto bychom nebyly přijaty, protože "se to tak dělá všude a všichni to respektují". V tomto doplatku však není zobrazen počet hodin navíc, ani práce o víkendu, má to být prémie za výsledky práce. Je možné okamžitě zrušit pracovní poměr z důvodu nevyplácení příplatků za práci o víkendech?

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 56 odst. 1 písm. b) zákoníku práce zaměstnanec může okamžitě zrušit pracovní poměr, pokud zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti.
Postačí tedy nevyplacení jen části mzdy. Pokud Vámi uvedená praxe trvá již delší dobu, je možné zrušit pracovní poměr okamžitě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.