Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji 2014-2019 v nejmenované firmě u Ostravy na vedoucí pozici tuto pozici vykonávám 2017-2019. U příjímacího pohovoru nebylo zapotřebí vzdělání stačil mi tedy pouze výuční lis. Po 2 letech z ničeho nic přišli se změnou, že každý vedoucí pracovník bude muset mít ukončené maturitní vzdělání.

Mám smlouvu na dobu neurčitou, vynikající výsledky a 100% docházku a přes to, že bych byl ochotný začít dálkově studovat, mně chtějí propustit s tím, že mi dali na dokončení maturitního vzdělání, které jsem ještě ani nezahájil pouze 12 měsíců. Jak se v tom případě mohu bránit?

 

ODPOVĚĎ:
Tuto situaci pro soukromou sféru žádný právní přepis neřeší. Jsou komentovány pouze situace, kdy dojde ke změně předpokladů pro výkon nějaké pozice právním předpisem.
Je proto nutné vyjít z obecných pravidel. Zaměstnavatel by měl změnu požadavků odůvodnit a v odůvodnění konkretizovat důvody změny. Zároveň by měl zaměstnancům dát dostatečný prostor pro doplnění vzdělání a splnění dalších požadavků.
Obrana je možná až následně po ukončení pracovního poměru žalobou na neplatnost výpovědi.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.