Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně rozvázání pracovniho poměru. Pracovní poměr mám na dobu neurčitou. 30.7.2019 mi zaměstnavatel sdělil, že musí snížit počty o dva zaměstnance. A byla jsem vybrána právě já. Ale pouze z toho důvodu, že mohu odejít do starobního důchodu. Já ale chtěla pracovat dále a i když se mi dřive moje vedoucí ptala, zda budu dále pracovat, tak jsem ji to potvrdila. Nyní je ale vše jinak. Já to vidím jako diskriminaci, jiný důvod zaměstnavatel nemá. Mohu se nějak bránit? Děkuji za odpověď. Děkuji, Tomková.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže na stejné pozici jako Vy pracují i další kolegové, je výběr zaměstnance, který bude pro nadbytečnost propuštěn, výhradně na zaměstnavateli. Není však možné, aby vás zaměstnavatel vybral se zdůvodněním, že jste v důchodovém věku. Jednalo by se o diskriminaci z důvodu věku.
Výpověď daná z diskriminačních důvodů by byla neplatná a zaměstnanec by ji mohl napadat žalobou. Ve sporech o diskriminaci se jedná o tzv. dělené důkazní břemeno, kdy důkazy podávají obě strany. Žalobce (tj. oběť diskriminace) musí tvrdit a prokázat, že byl vystaven odlišnému či méně příznivému zacházení. Pokud toto prokáže, je na žalovaném (tj. tom, kdo diskriminoval), aby naopak dokázal, že k diskriminaci nedošlo. Proti diskriminaci se rovněž lze bránit podáním podnětu na místně příslušný inspektorát práce.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.