Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako prodavačka a pokladní - s hotovostí. Má mzda činí 92 Kč, ve smlouvě mám uvedeno, že tato mzda je také mzdou zaručenou, ale není. Ta má být 97,30. Je to malý živnostník, žádné odbory nemáme. Zaměstnavatel opakovaně upozorňován na doplacení do mzdy zaručené, ale jen plané sliby. Chci s ním ukončit pracovní poměr, mohu mu v tomto případě doručit okamžité zrušení prac. poměru z důvodu nevyplacení části mé mzdy?

(tedy do té zaručené mzdy, na kterou mám ze zákona nárok) Voláno na dva inspektoraty práce, jedni sdělili, že takto ukončit mohu, druzí že si nejsou jisti, protože mi mzdu platí, tak neví, jak by to uspělo u soudu. Chci u něj co nejdříve skončit a nechci si nějak naběhnout a prosím tedy o radu. Moc Vám děkuji. Kratinová.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 56 odst. 1 písm. b) zákoníku práce zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže, zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti (§ 141 odst. 1). Nestačí tedy, že zaměstnavatel vyplácí mzdu, musí ji vyplácet v plné výši odpovídající ´minimálně nejnižší úrovni zaručené mzdy.
Postačí, aby nevyplatil část mzdy, na niž vznikl nárok, a je možné uplatnit výše uvedený důvod pro okamžité zrušení pracovního poměru.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.