Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zkoušel jsem předat výpověď z pracovního poměru přímo zaměstnavateli, ten ji však odmítl převzít a podepsat. Sdělil mi pouze že ji mám poslat poštou. Učinil jsem tak ještě tentýž den a odeslal doporučeně na firmu. Pošta však nemohla dopis doručit, protože zaměstnavatel vydal všem přítomným nic od České pošty, a. s. nepřebírat. Jak mám tedy tuto situaci řešit?

Chápu to správně, že jde o obstrukci na straně zaměstnavatele a ve chvíli, kdy mám podací lístek z pošty je fiktivně doručená? Mám na velmi atypické chování zaměstnavatele upozornit Inspekci úřadu práce?
Děkuji, Miloš

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 337 odst. 1 zákoníku práce zaměstnanec doručuje písemnost určenou zaměstnavateli zpravidla osobním předáním v místě sídla zaměstnavatele. Na žádost zaměstnance je zaměstnavatel povinen doručení písemnosti podle věty první písemně potvrdit.
Pokud toto zaměstnavatel odmítne, porušuje zákoník práce a je možné obrátit se na místně příslušný inspektorát práce - http://www.suip.cz/.
V případě, že byste měl svědky, kteří by byli ochotní stvrdit, že výpověď byla podána, ale zaměstnavatel odmítl převzít, i toto by bylo považováno za doručení.
Pokud situaci řešíte zasláním poštou, a to způsobem, který umožní ověřit, že zásilka byla skutečně odeslána, při nepřevzetí nastane fikce doručení a výpověď bude považována za doručenou.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zaměstnavatel odmítl převzít výpověď zaměstnance - je výpověď právně doručena, když má podací lístek z pošty?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.