Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od podzimu 2017 jsem čerpala rodičovskou dovolenou, tedy RD se synem. Tomu byly na jaře 2019 dva roky, já tou dobou již těhotná. Během měsíce června 2019 jsem měla dočerpat peníze z rodičovské dovolené - od 1.6.2019 jsem dostala od svého gynekologa vystavenou nemocenskou (která by tedy měla teoreticky trvat přibližně do září 2019 - nástup na mateřskou s dalším miminkem).

Nyní mi zavolali z OSSZ, že nárok na nemocenskou nemám - jejich argument (prý jsem neměla se zaměstnavatelem k 1.6.2019 sjednaný nástup do zaměstnání). Podotýkám, že ještě neuplynula zákonná lhůta 3 roky, kdy mi zaměstnavatel "drží" místo, mám s nimi smlouvu na dobu neurčitou a nehlásila jsem jim, jak dlouho chci na rodičovské se synem zůstat (nechtěli to po mě vědět). Nechápu tedy, jak bych asi mohla sjednávat nástup do zaměstnání na 1.6.2019, když jsem přeci nemohla vědět, že od toho data budu mít nemocenskou a hlavně jsem byla tou dobu regulérně na rodičovské a nastupovat jsem zpět ještě neměla? A hlavně, proč by tento argument měl bránit v pobírání nemocenské, jak mi tvrdila paní na OSSZ? Žádá mě o storno nemocenské, ale podle mě na ni právo mám. Děkuji, Blanka.

 

ODPOVĚĎ:
Rodičovská dovolená je čerpána nejdéle do tří let věku dítěte. Pokud si se zaměstnavatelem nedohodnete dřívější návrat do zaměstnání, má se za to, že Vaše rodičovská dovolená bude trvat do tří let věku dítěte. Ve Vašem případě by tedy rodičovská dovolená s prvním dítětem měla trvat do jara roku 2020. Vzhledem k tomu, že čerpáte rodičovskou dovolenou, tak toto období je považováno za dobu, po kterou trvá pracovní volno bez náhrady příjmu a za kterou v souladu s § 28 odst. 5 zákona o nemocenském pojištění zaměstnanci nepříšluší právo na výplatu nemocenského. Ze zákona totiž nemocenské náleží za dobu, kdy uchází příjem ze zaměstnání z důvodu nemoci, což není během rodičovské dovolené splněno.
Pokud byste se se zaměstnavatelem domluvila například tak, že nastoupíte zpět do zaměstnání poté, co Vašemu synovi budou dva roky a byla byste v té době znovu těhotná, mohla byste den po synových druhých narozeninách nastoupit na neschopenku a nárok na výplatu nemocenských dávek by Vám vznikl, protože Vaše rodičovská dovolená by byla ukončena dnem synových druhých narozenin. Jestliže ale Vaše rodičovská dovolená trvá a Vy sama uvádíte, že jste se zpět do zaměstnání ještě vracet neměla, pak je informace z OSSZ pravdivá a nárok na nemocenské dávky Vám během rodičovské dovolené opravdu nevzniká.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.