Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byla jsem v hlavním pracovním poměru na dobu určitou a současně jsem byla OSVČ, který byl, jako vedlejší pracovní poměr. V době zaměstnání jsem onemocněla a pobírala nemocenskou. Pracovní poměr skončil a běžela mi nemocenská dál v ochranné lhůtě. Nemocenskou jsem pobírala celý rok + jeden měsíc navíc po uplynutí podpůrčí doby.

Ukončením nemocenské jsem přerušila i podnikaní. Přihlásila jsem se na ÚP, kde mi vypočítali podporu z nezaměstnanosti z vedlejší činnosti, což je nesmírně málo, vzhledem k tomu, že jsem měla hlavní pracovní poměr a vedlejší byl jen okrajově. Předpokládala jsem, že mi budou vypočítávat nemocenskou z hlavního pracovního poměru, ale bylo mi sděleno, že jsem vedlejší pracovní poměr ukončen o 3 měsíce později, než hlavní poměr, tudíž se to z hlavního poměru nepočítá. Je to prosím správně? A ještě se chci zeptat, když jsem vedena teď na ÚP. Za jak dlouho mohu jít znovu na neschopenku? Vím, že nárok je až po půl roce v zaměstnání, ale počítá se do toho i doba, kdy budu vedena na ÚP? Když nastoupím do nového zaměstnání např. po 4 měsících vedení na ÚP, mohu nastoupit na nemocenskou po 2 měsících v novém zaměstnání? Děkuji za odpověď.  

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 50 odst. 1 zákona o zaměstnanosti se výše podpory v nezaměstnanosti stanoví procentní sazbou z průměrného měsíčního čistého výdělku, který byl u uchazeče o zaměstnání zjištěn v jeho posledním ukončeném zaměstnání (výdělečné činnosti). Jestliže jste tedy podnikání (SVČ) ukončila později než zaměstnání, postupoval úřad práce správně, pokud Vám výši podpory vypočítal pouze z příjmu ze SVČ.
Pro opětovný nárok na čerpání nemocenské po celou podpůrčí dobu (nejdéle 380 kalendářních dní) byste musela v novém zaměstnání odpracovat alespoň 190 kalendářních dní, tedy něco přes půl roku. Doba evidence na úřadě práce se do této doby nijak nezapočítává, protože během evidence na úřadě práce nejste nemocensky pojištěná. Pokud byste po nástupu do nového zaměstnání odpracovala kratší dobu než 190 kalendářních dní a znovu byste onemocněla, mohla byste nemocenské dávky pobírat nejdéle po dobu, kterou jste v novém zaměstnání odpracovala. Jinými slovy, pokud nastoupíte na další nemocenskou po dvou měsících v novém zaměstnání, budete moci nemocenské dávky pobírat nejdéle dva měsíce.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.