Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od 1.6.2019 končí mnou podaná výpověď z 1.5.2019 z důvodu jiné pracovní příležitosti. U zaměstnavatele jsem byla přijatá na dobu určitou do konce srpna 2019. Od konce května 2019 jsem na nemocenské, lékař posoudil úraz. Nevím jaký je postup, na co mám nárok. Při červnové výplatě jsem nedostala stravenky za květen, za červen peníze od bývalého zaměstnavatele za 12 dní a zbytek sociálka.

Slyšela jsem, že se má doplácet do průměru platu. Nevím jestli je to pravda a nebo je problém v tom, že jsem to v práci nenahlásila jako úraz a nebo se může dostat doplatek po ukončení nemocenské. Děkuji za odověď

 

ODPOVĚĎ:
V případě pracovního úrazu vzniká nárok na náhradu ztráty na výdělku po dobu pracovní neschopnosti a následně i na náhradu ztráty na výdělku po skončení pracovní neschopnosti. Musí však jít o pracovní úraz, tedy úraz, který byl řádně a včas nahlášen a zapsán do knihy úrazů a který jako pracovní úraz uznal zaměstnavatel (vyjádření lékaře je pouze pomocným kritériem pro zaměstnavatele, jinak není relevantní).
Pokud Váš úraz nebyl takto posouzen a uznán, vzniká pouze nárok na výplatu nemocenského.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.