Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jsem momentálně na dočasné pracovní neschopnosti, tedy na neschopence, DPN. Do práce se již vracet nebudu. Odevzdala jsem všechny věci, vše mám ukončeno a mám slib, že výpověď bude podepsána dohodou bez 2 měsíční výpovědní lhůty. Mohu být na neschopence klidně půl roku, diagnózu na to mám. Pokud ale budu chtít jít dříve do práce a já budu chtít, jak to mám prosim provést?

Mohu u zaměstnavatele nyní ukončit treba k 1.9. pracovní poměr a zůstat dál na PN, než léčbu ukončím? A nebo musím nejdřív ukončit pracovní neschopnost a pak teprve poměr? Děuji. Robert.

ODPOVĚĎ:
Ze strany zaměstnance je možné ukončit pracovní poměr i v průběhu pracovní neschopnosti. Pokud dává výpověď zaměstnanec, pak není na překážku, že je uznán dočasně práce neschopným. Pracovní poměr na základě výpovědi zaměstnance skončí uplynutím výpovědní doby nebo dnem uvedeným v dohodě i v případě, že pracovní neschopnost zaměstnance bude v té době ještě trvat. Můžete tedy ukončit pracovní poměr i za trvání pracovní neschopnosti, pokud Vám to bude více vyhovovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.