Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ukončila jsem pracovní poměr poslední den zkušební doby. Druhý den jsem nastoupila na nemocenskou, tedy dočasnou pracovní neschopnost, DPN. Kdo mi pláti prvních 14 dní? Nemám v tom žádnou zkušenost a zaměstnavatel prý nemá povinnost uži jo platit. Můžete mi prosím poradit? Děkuji, Hana

ODPOVĚĎ:
Po skončení zaměstnání plyne ochranná lhůta, která trvá 7 kalendářních dní, pokud zaměstnání trvalo alespoň po tuto dobu (§ 15 odst. 1 zákona o nemocenském pojištění). V prvních 14 dnech pracovní neschopnosti náleží zaměstnanci náhrada mzdy, kterou vyplácí od 4. dne pracovní neschopnosti zaměstnavatel. Náhradu mzdy však vyplácí zaměstnavatel pouze za dobu trvání pracovního poměru. Po skončení pracovního poměru nárok na náhradu mzdy nevzniká. Při onemocnění v ochranné lhůtě je možné čerpat nemocenskou, a to od 15. dne, která se vypočítá z rozhodného příjmu v předchozím zaměstnání, náhrada mzdy Vám však nenáleží, protože zaměstnání netrvá.
Prvních 14 dní Vám nenáleží ani náhrada mzdy, ani nemocenská.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.