Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2004-2019 pracuji na pozici vedoucí školní jídelny. Vedu tým 3 kuchařek, zajišťuji celý provoz. Probírám příspěvek za vedení.
Po celou dobu mého zaměstnání není na mojí pozici zajištěna zastupitelnost. Pokud jsem onemocněla (cca 1x za 2 roky), vždy jsem se snažila marodit co nejkratší dobu, pokud to bylo možné dojižděla jsem v době PN do zaměstnání zajišťovat tzv. "životní funkce" jídelny. Pokud nebylo možné dojíždět, pracovala jsem z domova.

S bývalým panem ředitelem jsme byli domluvení, že si za tuto práci mohu napsat náhradní volno a později si ho vybrat. Bylo to vždy max. 6 hod. týdně.
2019 se moje zdraví zhoršilo a dočasná pracovní neschopnost DPN trvala 4 týdny. Provoz jsem zajišťovala stejným způsobem jako vždy. Máme novou paní ředitelku. Doteď vše fungovalo zajetým způsobem.
V květnu 20198 jsem podala výpověď z pracovního poměru a když jsem si chtěla vybrat náhradní volno, bylo mi řečeno, že na něj nemám nárok, protože pobírám příspěvek za vedení.
Paní ředitelka po mně také vyžaduje účast na setkáních s rodiči, která se konají po mé pracovní době, také se odkazuje na příspěvek za vedení - prý to upravuje Zákoník práce, ale paragraf mi nesdělila.
Má p. ředitelka na tohle jednání právo? Mohu se nějak bránit? Snažila jsem se s ní domluvit, ale domluva bohužel není možná. Mám ještě nějaká práva?
Děkuji, Hedvika

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 127 odst. 4 zákoníku práce zaměstnanci, kterému přísluší příplatek za vedení podle § 124, je plat stanoven s přihlédnutím k případné práci přesčas v rozsahu 150 hodin v kalendářním roce. To neplatí o práci přesčas konané v noci, v den pracovního klidu nebo v době pracovní pohotovosti. V platu vedoucího zaměstnance, který je statutárním orgánem nebo vedoucím organizační složky, je vždy přihlédnuto k veškeré práci přesčas.
Pokud není ve Vaší pracovní smlouvě obsaženo ustanovení, . které by věc upravovalo jinak, platí výše uvedené.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Neoficiální práce z domu v době pracovní neschopnosti a zamítnutí náhradního volna za odpracovanou dobu zaměstnavatelem - jak se bránit?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.