Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem v zaměstnaneckém poměru v příspěvkové organizace na pozici hospodářka. Mám v náplni práce vedení spisové služby, archivu, majetku, mezd. Můj dotaz se týká archivu - poslala jsem do oblastního archivu archiválie dle skartačního řádu a několik mimi skartační rad na žádost oblastního archiváře. Jednalo se o historické kroniky, které vedli ředitelé organizace.

Podle archivačního zákona jsem odeslala archiválie správně, podle nadřízeného jsem pochybila, protože on odeslání neschválil, a chce na mě podat trestní oznámení, že jsem kroniky ukradla. Mám potvrzený dokument z oblastního archivu o tom, že převzali archiválie, posílala jsem je jako cenný balík. Tyto kroniky si vyžádal přímo archivář, který nás jako organizaci má na starosti. Ředitel mi má za zlé, že jsem kroniky vydala, opatroval si je jako vlastní majetek a nechtěl je nikdy do archivu předat. Teď jsem dostala vytýkací dopis, bylo mi vyhrožováno okamžitou výpovědí, ale to jsem nakonec nedostala. Zajímá mě, co mi hrozí kromě šikany ze strany zaměstnavatele, ke které už nyní dochází a jestli je pravda že můžu být trestně stíhaná. Děkuji. S pozdravem Rita.

 

ODPOVĚĎ:
Trestní oznámení může zaměstnavatel podat, nicméně podle mého názoru policie po prošetření věc odloží. Pokud bylo postupováno správně podle zákona o archivnictví a spisové službě, o čemž máte doklad ze strany archivu, nemohlo plnění Vaší právní povinnosti dojít ke spáchání trestného činu,
Naopak by mohl být postižen ředitel organizace, který své povinnosti vyplývající z právních předpisů neplnil.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.