Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

23.1.2023 jsem přišla o 14 minut pozdě do prodejny z důvodu kalamity a opožděného příjezdu spoje. Bohužel jsem od majitelky dostala vytýkací dopis, že jsem nebyla přítomna a tedy vážně porušila pracovní povinnosti. V případě opakování bude rozvázán pracovní poměr. Dobu jsem si napracovala, o to nejde. Ani o peníze, odměny pokud máme, tak dle tržby do 400 Kč/měsíc.

Hodně se mě to ale dotklo. Protože až po tomto mi bylo řečeno, mám to i vyřídit kolegyním, že příště v takovém případě máme poslat sms, přímo z terénu. Předtím jsme ovšem takovou informaci neměli, pokud se kolegyně opozdily, napsaly to po příchodu do mailu ohlašovacího. Pracuji zde už 7 let, stále na dobu určitou. Nechtějí dávat na neurčitou. Protože kolegyně, se kterými se střídáme v prodejně /jsme chráněná dílna/ tady dlouho nevydrží, nebo nerozumějí softwaru, nechtějí dělat administrativu, objednávky, výkazy, účetnictví, inventuru, je to na mě. Nemám za to zaplaceno nic, dostáváme jen minimální zaručenou mzdu za odpracované hodiny, co nejméně odpracovaných hodin, jen kolik musí dát. Přitom na mzdy dostanou dotace, my máme zároveň slušné tržby, takže i včetně nájmu si na sebe vyděláme.
1) Můžete mi prosím sdělit, zda je v mém případě oprávněné udělení vytýkacího dopisu za 14min opoždění z důvodů, které neovlivním? Je to opravdu vážné porušení pracovní povinnosti? Zároveň s hrozbou, že v případě opakování bude rozvázán pracovní poměr? Vždyť platí, v tomto případě lhůta 6měsíců, jestli dobře chápu, že nesmím další podobné porušení v následujících 6měsících, nebo? Když teprve po udělení tohoto dopisu byly podány informace, že v případě PŘEDPOKLÁDANÉHO opožděného příchodu do prodejny máme napsat sms a v tom případě je vše OK? Samozřejmě mě dnes (04.02.2023) také přišli nachytat, to sedím v práci od rána, zatím bez wc, musíme k wc, vodě dojít asi 100 m v obchodním centru. Bojím se i, abych nepropásla zákazníka, to máme 1/2hodiny neplacené za povinnou přestávku po 6 hodinách. Samozřejmě velmi tlačí na tržby.
2) Další vytýkací dopis mohou dát v případě zřejmě z jakéhokoliv důvodu?
3) Nechtějí dávat na dobu neurčitou, raději propouštějí, že mají špatnou zkušenost s dobou neurčitou. Nevím důvod, můžete sdělit? Jak se bránit?
4) Alespoň pro mě, můžete mi poslat, kde bych našla odkaz (někde na netu jsem zahlédla) na ziskovost dané firmy? Protože stále argumentují, jak jsou na tom špatně finančně, přitom zaměstnávají pouze OZP, na které berou dotace do výše 75% jejich mzdy, nechají nám jen okolo 20 hodin týdně dle měsíce tedy povinných dle úvazku 4hod/den. Teď, když se nezvyšovala zaručená mzda máme nominálně menší mzdu než minulý rok (máme od podzimu co nejmenší počet hodin, pouze co mít musíme), i když jim jako zaměstnavateli byly dotace v srpnu tuším navýšeny.
V prodejní koji jsme si varnou konvici koupili svoji, vodu si nosíme, máme vše staré, je problém, když se rozbije klávesnice, je tady zima, kasa se musela nechat opravovat. Nechtějí nám kupovat prostředky na utření stolu, problém byl v covidu, až když museli, dodali respirátory. Hygienické a mycí prostředky a další, co je třeba, si hradíme sami.
5) Je nějaká pomoc, na koho se obrátit, kdo by se OZP zastal? Dělá stát kontroly ziskovosti takových firem, co berou dotace a zároveň jim podnikání vyvíjí jakýkoliv zisk. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
1) Mezi zákonem uznané překážky v práci (podle nařízení vlády č. 590/2006 Sb.) patří také "přerušení dopravního provozu nebo zpoždění hromadných dopravních prostředků". Pracovní volno bez náhrady mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu pro nepředvídané přerušení dopravního provozu nebo zpoždění hromadných dopravních prostředků, nemohl-li zaměstnanec dosáhnout včas místa pracoviště jiným přiměřeným způsobem.
Zaměstnanec je povinen zaměstnavateli co nejrychleji oznámit.
Vytýkací dopis je proto dle mého názoru možné směřovat pouze do neoznámení zpoždění, pokud je takový postup stanoven vnitřním předpisem.
2) Další vytýkací dopis je možné obdržet z jakéhokoli důvody, který zaměstnavatel shledá závažným. Bránit se v zásadě není v tu chvíli možné. Je možné až následně případně dát žalobu na neplatné rozvázání pracovního poměru.
3) Pokud zaměstnavatel dodrží podmínky stanovení zákoníkem práce pro pracovní poměry na dobu určitou, nelze jej nutit k uzavírání smluv na dobu neurčitou.
4) Dokumenty k finanční situaci firmy by mělo být možné najít v obchodním rejstříku:
https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.