Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

V závodě jsme měli konto pracovní doby, kdy nám plusové i mínusové hodiny v zúčtovacím období vždy převedli do dalšího období. Když jsme se ozvali, že je to nezákonné (v závodě nejsou odbory), tak nám řekli, že se nejedná o konto pracovní doby, ale o hodinovou banku. Dále nám neustále mění pracovní kalendář to nám oznámí, že máme třeba pozítří (30.12.2022) přijít na neplánovanou směnu.

Je možné převádět hodiny jak plusové tak mínusové kromě konta pracovní doby a existuje nějaká hodinová banka? Mohou nám neustále bez našeho souhlasu měnit pracovní kalendář? Odbory bohužel založit nelze, každý kdo se o nich zmíní je okamžitě propuštěn. Děkuji Josef.

 

ODPOVĚĎ:
Jak vyplývá z § 87 zákoníku práce, zaměstnavatel musí vést po celé vyrovnávací období účet pracovní doby a účet mzdy, a to se pak po skončení vyrovnávacího období uzavře a spočítá, jaký je rozdíl mezi poskytnutou stálou mzdou a skutečně dosaženou mzdou zaměstnance, a tento rozdíl se mu doplatí. Po skončení vyrovnávacího období se tedy musí udělat „tlustá čára“ a uzavřít, jak účet pracovní doby zaměstnance, tak účet jeho mzdy a v dalším období se začne – jak správně uvádíte – od nuly.
Jedinou možnost převádění hodin z jednoho vyrovnávacího období do druhého dává § 86 odst. 4 zákoníku práce. To se jedná však pouze o přesčasové hodiny, které v maximálním rozsahu 120 hodin mohou být převedeny do příštího vyrovnávacího období, ovšem za podmínky, že je to sjednáno v kolektivní smlouvě. Zaměstnavatel, který nemá konto pracovní doby sjednáno v kolektivní smlouvě, nemůže ani realizovat převod přesčasových hodin z období do období a musí vše vyrovnat v rámci daného vyrovnávacího období.
Hodinovou banku zákoník práce vůbec nezná.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.