Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V práci nám bylo oznámeno, že se ruší 3. směna a lidé budou rozděleni do dvou směn. Přibyla nová mezisměna. Lidé jsou na ni určeni nastálo. Upřímně je vidět, že to je směna pro ty méně chtěné. Také komu by se chtělo každý den pracovat od 11 do 20 h. Už několik lidí dalo výpověď. Na odmítnutí mám právo? Pokud bych dala výpověď, prý mě můžou dva měsíce držet, ale to bych měla tedy zůstat v tom provozu ranní a odpolední ne? Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Pokud je rozvržení směn uvedeno v pracovní smlouvě, zaměstnavatel bez Vašeho souhlasu změnu provést nemůže. Pokud nebude schopen Vám přidělovat práci dle pracovní smlouvy, vzniknou na jeho straně překážky a zaměstnavatel bude muset situaci řešit buď výpovědí nebo dohodou s Vámi.
Pokud však směny ve smlouvě uvedeny nejsou, uplatní se § 81 odst. 1 zákoníku práce, podle něhož pracovní dobu rozvrhuje zaměstnavatel a určí začátek a konec směn. Pokud dáte sama výpověď a poběží výpovědní doba, která začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce, platí stále výše uvedené ustanovení.
Klíčem k řešení tedy může být to, jaké je znění pracovní smlouvy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.