Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Pracuji jako uklízečka a školnice na ZŠ. Můj úvazek je 8 hod. úklid a 2,5 hod. školnice. Moje pracovní doba je od 7.00 do 18.00. hod. denně. Od září 2022 bude ve škole probíhat v odpoledních hodinách výuka ZUŠ. Představa našeho pana ředitele je, že budu ve škole uklízet po výuce ZUŠ a to znamená cca do 21.30 hod. V době výuky ZUŠ budu v práci a otvírat dveře přicházejícím dětem a dohled, aby se ve škole něco neztratilo, protože budou s dětmi přicházet i rodiče.

Pochopitelně bez nároku na nějaké zvýšení mzdy. Další pracovní úvazek, již není možný. Jak se mám proti tomuto bránit. Své povinnosti si plním i nad rámec svých povinností. Musím mít mezi pracovními směnami také odpočinek minimálně 11hod? Výpověď se mi dávat nechce. Je mi 58 let a myslím, že to právě pan ředitel zneužívá. Nevím jestli to má nějaký vliv, ale pečuji o svojí 80ti letou maminku ve II. stupni závislosti. Přišla bych tímto i o svůj osobní život a taková pracovní doba se ani nedá vydržet dlouho. I když jsem si s ním o tom chtěla promluvit, jeho jediný argument byl, že je to velká příležitost pro děti. Dále se k tomu nevyjádřil. Prosím o radu, co v takové situaci dělat. Ještě chci dodat, že nemám školnický byt a s ním spojené jiné smlouvy. Děkuji. Anita.

 

ODPOVĚĎ:
Ustanovení § 83 zákoníku práce říká, že délka směny nesmí přesáhnout 12 hodin. To by nebylo možné dodržet stejně jako by nebylo možné dodržet povinnou dobu odpočinku mezi směnami.
Pan ředitel nemůže takovou práci nařídit, bylo by to protizákonné, a Vy nejste povinna ji vykonávat.
Doporučuji informovat o tom pana ředitele a zaslat také písemný dotaz inspektorátu práce. Odpověď od této instituce na jejím hlavičkovém papíru by mohla být pro pana ředitele dostatečným argumentem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.