Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji v Odlehčovací službě pro mentálně postižené. Tuto službu poskytujeme formou ambulantní a pobytové. Provozní dobu ambulantní formy máme od pondělí do pátku od 7,30 - 16,00 a pobytovou jen JEDEN VÍKEND V MĚSÍCI od pátku 15.00 do neděle 16.00 nepřetržitě. Ve smlouvě máme uvedeno, že týdenní pracovní doba činí 40 hodin týdně a je rovnoměrně rozvržena.

O víkendu se prostřídají všichni pracovníci (denní a noční 12hodinnové směny), kteří i ten týden před víkendem pracují na denní směně (osmihodinová směna). A po víkendu opět na denní celý týden. Vznikají nám přesčasy, které si vybereme náhradním volnem - NV. NV někteří mají v pátek před pobytem a v pondělí po pobytu. Chtěla jsem se zeptat, jestli to nemá být ošetřeno ve smlouvě, protože nám vzniká pravidelná práce přesčas 1x víkend za měsíc. A ve vstupním lékařském dotazníku je uvedena práce pouze v jednosměnném provozu. v příloze Vám zasílám Pracovní smlouvu a vnitřní předpis, který upravuje práci přesčas. Děkuji za odpověď Bronislava.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 93 zákoníku práce je možné práci přesčas konat jen výjimečně. Práci přesčas může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit jen z vážných provozních důvodů.
Takto předem stanovená práce přesčas, která navíc zcela pravidelná je v rozporu se zákoníkem práce. Nelze ji proto upravit v pracovní smlouvě.
Zaměstnavatel by měl zajistit dostatek zaměstnanců tak, aby práce přesčas byla konána opravdu jen výjimečně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.