Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dcera pracuje v knihovně na plný úvazek. V jedné knihovně pracuje 6 hodin denně. Poté odchází domů a odpoledne pracuje další 2 hodiny denně/každý den je jiná odpolední pracovní doba. Dosud se to praktikovalo tak, že půl hodina z pracovní doby se započítávala na cestu z jedné knihovny do druhé.

Knihovny jsou vzdálené cca půl hodiny chůze. Zaměstnavatel nyní tuto půlhodinu na přesun zrušil s tím, že nařídil být v knihovně 6,5 hodiny. Chtěla bych se proto zeptat, jestli je jeho postup správný. Děkuji. Marie.

 

ODPOVĚĎ:
Zaměstnanec podle § 88 odst. 1 zákoníku práce je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut. Tato přestávka není započítávána do pracovní doby.
Během této přestávky nemůže zaměstnavatel přidělovat zaměstnanci úkoly, tedy mu ani nemůže přikázat přesun na jinou pobočku. Na cestu na jinou pobočku musí dát zaměstnanci dostatek času a tento čas musí být započítán do pracovní doby.
Záleží však samozřejmě na tom, jak formulována pracovní smlouva, jak je rozvržena pracovní doba apod.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.