Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych poradit ohledně odpracovaných směn v energetice v nepřetržitém provozu. Máme rozpis na 5 směn. Úvazek 36 hodin. Teď od října 2020 se má zavést tzv. covid harmonogram. Problém je v tom, že nám každý měsíc budou chybět hodiny podle našeho stabilního ročního rozpisu. Tedy každý měsíc půjdeme do mínusu.

Zatím jsme to spočítali do konce roku, kdy budeme minus 60 hodin. Zaměstnavatel nám to nechce uznat jako překážku na straně zaměstnavatele. My si myslíme, že pokud nám stanoví harmonogram, který nám krátí počet odpracovaných 12 hodinových směn v měsíci a nedovolí nám jít do práce v jiný termín, je to jasná překážka na straně zaměstnavatele a ty chybějící hodiny nám musí být proplaceny. Je to tak nebo se pleteme? Prosím který paragraf v ZP toto řeší? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Při nepřetržitém provozu a nerovnoměrném rozvržení pracovní doby musí zaměstnavatel vymezit vyrovnávací období v násobku týdnů. V rámci tohoto vyrovnávacího období musí zaměstnavatel zaměstnancům určit směny tak, aby pokryly všechny hodiny podle výše jednotlivých úvazků. Jestliže zaměstnavatel v rámci vyrovnávacího období neumožní zaměstnanci odpracovat potřebný počet hodin, jedná se skutečně o překážky na straně zaměstnavatele, za něž náleží náhrada mzdy ve výši 100%.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.