Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji na pozici pracovníka v sociálních službách v chráněném bydlení. Naše organizace má několik domácností v různých městech a stacionář. Já pracuji ve městě, kde je i zázemí organizace se stacionářem. Místo výkonu zaměstnání mám ve smlouvě uvedeno město. Naše domácnost je na druhém konci města, než je sídlo organizace se stacionářem.

Zaměstnavatel chce, abychom klienty, kteří jsou přes týden ve stacionáři, vyzvedávali a na domácnost je doprovázeli pěšky, aby se prošli. Problém je, že naše pracovní doba začíná ve dvě hodiny a pracovní doba pracovníků stacionáře ve dvě hodiny končí, takže abychom to stihli, musíme do práce, na domácnost přijet už asi o tři čtvrtě hodiny dřív. Na domácnost si dám věci, vezmu si služební telefon a jdu pro klienty. Tato doba, cesta ke stacionáři, se mi ale nezapočítává do pracovní doby. Ze strany zaměstnavatele zazněl i argument, abychom pracovní dobu začínali ve stacionáři vyzvednutím klientů. To by ale znamenalo, že bych večer skončila na domácnosti a musela jít cca půl hodiny opět ke stacionáři pro auto, které mi tam zůstane. Přijde mi divné, aby moje pracovní doba začínala a končila jinde a navíc moje pracoviště je domácnost, ne stacionář. I když to není uvedeno ve smlouvě. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je jako místo výkonu práce sjednána obec a není sjednání pravidelné pracoviště, pak je místem výkonu práce celá obec a postup zaměstnavatele je v tomto případě správný.
Pokud Vám však začíná směna ve 14 hod. a zaměstnavatel nařídil postup, kvůli kterému musíte na pracoviště, resp. na místo výkonu práce o 3/4 dříve, jedná se o nařízený přesčas a jako takový musí být zaplacen v souladu se zákoníkem práce, pokud není možný jiný postup (např. je nezbytné si vyzvednout na domácnosti služební telefon).
Váš zaměstnavatel je sociální služba, místo výkonu daná obec a pracoviště nebylo sjednáno, vzhledem tomu, že klienty doprovází i ze stacionáře, je Vaším pracovištěm i toto místo.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.