Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně koronaviru. Všude se vše zavírá kvůli omezeni kontaktu s lidmi. Politici apeluji "Omezujte kontakt, zůstaňte doma". Já musím ale chodit do práce, ačkoliv bych rád zůstal doma. Jaké mám možnosti? Mohu zůstat doma z důvodu obavy o své zdraví a zdraví svých blízkých?

Samozřejmě chápu, že bych to asi neměl hrazené od zaměstnavatele. Jak to je v případě, že by bylo možné zůstat doma, kdo platí sociální a zdravotní? Děkuji. S pozdravem Filip.

 

ODPOVĚĎ:
Jednou z možností je práce z domova. Pokud není možná, je jedinou možností neplacené volno, které musí schválit zaměstnavatel, není na něj nárok. Zdravotní a sociální pojištění při neplaceném volnu nadále platí zaměstnavatel, který pak následně zaplacené částky vymáhá po zaměstnanci.
Poslední možností je ukončení pracovního poměru dohodou k nejbližšímu možnému termínu, evidence na úřadu práce, kdy zdravotní pojištění platí stát, sociální pojištění není placeno.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.