Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Běžně pracuji na zkrácený úvazek 6 hod/den, máme jasně danou práci Po-Pá, volno o víkendech a svátcích, prac. doba od 7 do 15.30 (v mém případě 7-13.30). Nyní během koronavirové situace nám zaměstnavatel prakticky ze dne na den oznámil změnu, práce nám začíná už ve 4 hodiny ráno, musíme se dopravovat pouze auty (svozy), pracovní doba je od 4 do 11.50 (takže po odečtení pauzy 7 h 20 min).

A pracujeme co 2. týden abychom se vystřídali ve 2 skupinách.
1. zaměstnavatel nám to tedy oznámil ze dne na den (pouze ústně)
2. prakticky nám řekli, že sice nám to nemůžou zakázat, ale měli bychom pracovat na 200% a nejlépe bez pauzy (protože lidé na plný úvazek vlastně neodpracují 8 hodin - ale dle mého zákonná pauza je přece po 6 hod práce)
3. já se musím i přes to, že jsem zvyklá pracovat pouze 6 hod/den prostě přizpůsobit a pracovat stejně jako ostatní, ale prakticky za svůj plat (o 1/4 nižší než ostatní)
4. nyní jsem se od druhé půlky dozvěděla, že jim oznámili, že nově (s účinností od tohoto týdne) budeme muset pracovat 7 dní za sebou ve stejném rozsahu (po-ne 4-11.50). Opět žádná písemná forma.
Všichni máme minusové hodiny, ale já u svého kráceného úvazku jich mám poměrně k němu méně než lidé s plným úvazkem, protože musím odpracovat stejný počet hodin jako ostatní. Všem nám zatím zůstává náš plat podle úvazku. Mají na to právo? A musím se tomuto nařízení podřídit i já se zkráceným úvazkem? Děkuji. Šárka.

ODPOVĚĎ:
Pokud máte úvazek a případně i rozvržení pracovní doby stanovené v pracovní smlouvě, jedná se o změnu pracovní smlouvy a není možné, aby toto zaměstnavatel ústně nařídil ze dne na den. Pokud máte zkrácený úvazek, není možné, abyste bez dalšího pracovala více hodin za stávající plat. Zároveň pro Vás také platí § 78 odst. 1 písm. i) zákoníku práce, podle něhož u zaměstnanců s kratší pracovní dobou je prací přesčas práce přesahující stanovenou týdenní pracovní dobu; těmto zaměstnancům není možné práci přesčas nařídit. Prací přesčas není, napracovává-li zaměstnanec prací konanou nad stanovenou týdenní pracovní dobu pracovní volno, které mu zaměstnavatel poskytl na jeho žádost.
Pokud pracujete od 4 hodin ráno, jedná se podle § 78 odst. 1 písm. j) zákoníku práce o práci v noci, za kterou náleží příplatek a je třeba splnit i další podmínky stanovené pro práci v noci zákoníkem práce, např. pracovnělékařská prohlídka.
Vzhledem k tomu, že se zřejmě jedná o několikanásobné porušení zákoníku práce, doporučuji kontaktovat místně příslušný inspektorát práce.

www.suip.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.