Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřebuji pro manžela zjistit, co lze odmítnout zaměstnavateli. Manžel dělá řidiče. Jezdí s velkou dodávkou pro obchod, vyváží kontejnery a převáží věci do skladu a do obchodu. Jeho nadřízená mu v tomto týdnu řekla, že má odvézt nějakou paní s malým dítětem domů a vzít s ní její nákup.

Manžel to sice udělal, ale nelíbilo se mu to, poněvadž je řidič na věci a ne pro lidi. Navíc paní nebyla zaměstnanec firmy. S těmi problém samozřejmě není. Oznámil tedy nadřízené, že toto dělat nebude. Pokud se stane nějaká nehoda, že by ho potom mohla paní žalovat. Zaměstnance, že nemá problém převézt, ale cizí lidi ne. Dnes (04.02.2020) mu bylo sděleno, že mají pojištěná sedadla. Manžel ale přesto nechce takto lidi vozit. Neví navíc, jak jsou sedadla pojištěna, jestli jen na trvalé následky či smrt nebo jen úraz a i na jak vysokou částku. Další věc je, že toto nařízení někoho odvézt nedostává písemně. Co tedy má dělat? Potřebovali bychom vědět zda je toto možné zaměstnavateli odmítnout. Poněvadž pokud se stane nehoda zodpovídá on jako řidič. Děkuji moc a hezký den. Anežka.

 

ODPOVĚĎ:
V pracovní smlouvě by měl být uveden druh vykonávané práce, který by měl být zpřesněn náplnbí práce. Pokud jde o řidiče, který převáží dodávkou zboží apod. , není jeho povinností převážet osoby, pokud toto nemá v náplni práce.
V pochybnostech by měl být příkaz dán písemně a zaměstnanec by měl dostat plnou informaci o tom, jaká pojištění a v jakém rozsahu se váží k výkonu jeho práce.
Základní premisou ovšem je, že pro řidiče nákladů (zboží) neplatí povinnost vozit ldii, pokud toto není součástí jeho náplně práce, neboť § 38 odst. 1 písm. a) zákoníku práce uvádí, že zaměstnavatel je povinen přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.