Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (2 hlasů)

Zažívám v práci neskutečné věci a proto jsem se Vás chtěla zeptat, jestli mám ze zákona nějakou povinnost zvedat mobilní telefon zaměstnavateli, když jsem na nemocenské a není mi, například, dobře. A jestli je problém, když si číslo zaměstnavatele zablokuji a odpovídám pouze prostřednictvím SMS zpráv?

Potřebovala bych odpověď, ve které bude zahrnut i konkrétní paragraf, nebo něco co se dá ověřit... víte jak to myslím. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Zaměstnanec nemá povinnost zvedat zaměstnavateli telefon mimo pracovní dobu a v období dočasné pracovní neschopnosti, která je zákonem uznanou překážkou v práci na straně zaměstanance pro výkon práce.
Podle § 55 odst. 1 písm. a) zákona o nemocenském pojištění se dočasnou pracovní neschopností rozumí stav, který pro poruchu zdraví nebo jiné v tomto zákoně uvedené důvody neumožňuje pojištěnci vykonávat dosavadní pojištěnou činnost.
Z podstaty samotného tohoto institutu a z jeho názvu vyplývá, že se jedná o pracovní neschopnosti, tedy neshcopnost vykonávat práci. Spolupráce zaměstnance v tomto období závisí pouze na jeho dobré vůli.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Povinnost zaměstnance na neschopence v neschopnosti zvednout telefon zaměstnavateli
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.