Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Pracuji v nepřetržitém dvousměnném provozu, obsluha čerpací stanice. Naše směny bývají každodenně ranní 6:00 - 18:00 a noční 18:00 - 6:00. Pracovní poměr máme uzavřený na 8 hodin, a zbytek se nám počítá do přesčasů. Zaměstnavatel nám ale proplácí pouze 11 hodin denně, a 1 hodinu pracujeme zdarma, jako přestávku na jídlo a oběd.

Pauzu na oběd využíváme opravdu jen po 6 hod. , a to si k obědu sedneme max. na 30 minut.   Má zaměstnavatel právo nám odečítat za směnu celou hodinu, nebo pro nás je zákonem daná pouze 30 min. přestávka (když máme smlouvu na 8 hodin i když v podstatě pracujeme 12 hodin), a měli bychom tím pádem nárok na zaplacení 11,5 hod. , místo 11 hod. , jak tomu je teď?   Moc děkuji za zodpovězení Ilona

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 88 odst. 1 zákoníku práce je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut. Přestávka může být poskytnuta i dříve, nejdéle však po 6 hodinách.
Zaměstnavatel tedy může rozhodnout, že při 12 hod, směně budete čerpat přestávky dvě např. po 5 hodinách, musí Vám však reálně umožnit i druhou přestávku čerpat.
Zákoník práce v tomto případě nerozlišuje, zda se jedná o hodiny řádné směny nebo o hodiny přesčasové. Mluví obecně o odpracovaných hodinách.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.