Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (2 hlasů)

Pracuji v domově pro seniory jako pracovník v sociálních službách. Chodím do práce na denní směny (7-19 hod.), noční směny (19-7 hod.), výjimečně na ranní služby. Směny jsou nepravidelně rozložené, není v tom, žádný systém (z důvodu potřeby obsazení směn a našich požadavků na volno atd.) v týdnu, o víkendu, o svátku.

Doteď jsme používali dlouhodobý plán s vyrovnávacím obdobím v 6. a 12. měsíci. Tento dlouhodobý plán sloužil jen na výpočet dovolené a neschopenky. Rozsah směn (hodin) v dlouhodobém plánu v měsíci byl stejný jako kalendářní fond pro úvazek 37,5 hodiny/týden. Jinak jsme dostávali měsíční plán služeb, podle kterých jsme chodili do práce - opět se vycházelo z kalendářního fondu. Všechny hodiny nad nebo pod výši kalendářního fondu byly převedeny do dalšího měsíce. Ale skutečně odpracované hodiny byly zaplaceny. V 6. a 12. měsíci jsme buď byli tzv. na 0, nebo nám příplatkem za přesčasy byly přesčasové hodiny dozaplaceny. V součastné době nám bylo sděleno vedením, že bychom přešli zcela na kalendářní fond od 1. ledna 2020. Neměli bychom dlouhodobý plán. Tedy dovolená a neschopenky by se nám počítali od pondělí do pátku po 7,5 hod. na den. Hodiny nad rámec kalendářního fondu bychom si vybrali hned v následujícím měsíci a nebo by nám byli proplaceny další měsíc. Tedy v lednu 2020 bych měla podle fondu odpracovat 172,5 hod. (svátek nám platí), odpracuji 180,5 hodiny. Zaplatí mi 180,5 hodin, ale 8 hodin mi převedou do února jako přesčasové hodiny, které si nevyberu a v březnu mi příplatkem za přesčasové hodiny proplatí 8 hodin. Nemáme odbory, máme vypracované standardy a vnitřní předpisy. Je vůbec možné takhle přejít na jiný systém? A hlavně správné? Není mít dlouhodobý plán povinný ve zdravotnickém a sociálním zařízení? Vždy jsem ho měla. Děkuji za odpověď

 

ODPOVĚĎ:
Tuto změnu přinesl rozsudek Soudního dvora Evropské unie ze dne 11. dubna 2019, který změnil i výklad některých ustanovení českého zákoníku práce. Cílem by mělo být, aby byla dodržena průměrná maximální týdenní pracovní doba v délce 48 hodin.
K takovému to přizpůsobení by mělo dojít postupně u všech zaměstnavatelů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.