Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

04/2019 jsem se vrátila po rodičovské dovolené RD zpět do zaměstnání o dva měsíce dříve než mi končila. Zaměstnavatel mě vzal zpět na mé původní místo. Také jsem požádala o úpravu pracovní doby tak, abych mohla vozit 3letá dvojčata do školky. Školka otevirá vždy 6:30 ráno.

Zaměstnavatel umožnil - bohužel ne písemně. Po dvou měsících ve školce začali obě děti stonat, tak jsem si musela vzít paragraf. 08/2019 jsem čerpala dovolenou a ihned na začátku dovolené mi zaměstnavatel telefonicky oznámil, že mě přesune na jiné oddělení, ale už mi nedovolí chodit později do zaměstnání. Když jsem se vrátila po dovolené tak žačal naléhat v tom, že mi už nevyhoví chodit později do zaměstnání a začal mi přehazovat směny tak, abych se nemohla s manželem točit. Sdělil mi, že pokud se mi to nelíbí, tak abych dala výpověd. V současné době se propouštělo a přesouvalo dost zaměstnanců. Takže mě psychicky vidírá přes děti. Děkuji za odpověď. Co dělat?  

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 242 zákoníku práce je zaměstnavatel je povinen přihlížet při zařazování zaměstnanců do směn též k potřebám zaměstnankyň a zaměstnanců pečujících o děti. Požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let, těhotná zaměstnankyně nebo zaměstnanec, který prokáže, že převážně sám dlouhodobě pečuje o osobu, která se podle zvláštního právního předpisu považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby, o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.
Tyto povinnosti se však velmi těžko vymáhají. Obvykle rozhoduje až soud.
Je možné poukázat na uvedená ustanovení zákoníku práce a požádat zaměstnavatele o jejich dodržování. Následně pak podat žalobu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zaměstnavatel nutí zaměstnance k podání výpovědi - jak se bránit?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.