Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (2 hlasů)

Rok jsem byla práce neschopná, po ukončení PN mě zaměstnavatel poslal na zdravotní prohlídku ke svému lékaři. Ten konstatoval, že "Posuzovaná osoba pozbyla dlouhodobě zdravotní způsobilost pro výkon dosavadní práce z této příčiny - ´obecného onemocnění nebo jiné zdravotní důvody´."

Zaměstnavatel pro mne neměl žádnou práci, tak se mnou rozvázal pracovní poměr k 30.9.2023 dohodou o rozvázání pracovního poměru dle §52 písm. e) zákoníku práce. V nejbližším výplatním mi bude vyplacena odměna ve výši 4násobku průměrného měsíčního výdělku.   Chtěla jsem se zeptat zda při výpovědi ze zákonem stanovených zdravotních důvodů nemám nárok na odstupné dokonce ve výši nejméně dvanáctinásobku svého průměrného výdělku a pokud ano, co ještě mohu udělat, abych po odpracovaných14-ti letech dostala větší odstupné. Protože jsem bohužel tu výpověď podepsala.   Děkuji předem za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud ztráta zdravotní způsobilosti nebyla způsobena nemocí z povolání nebo pracovním úrazem, pak Vám podle zákoníku práce při výpovědním důvodu podle § 52 písm. e) nenáleží žádné odstupné. Postup zaměstnavatele, který nabízí 4násobek jako odměnu, je více než velkorysý.
Pokud je ztráta zdravotní způsobilosti způsobena nemocí z povolání nebo pracovním úrazem, pak měla být dána výpověď podle § 52 písm. d) zákoníku práce a náleželo by Vám odstupné ve výši dvanáctinásobku průměrného výdělku. V takovém případě by bylo nutné dokázat, že skutečně šlo o pracovní úraz nebo nemoc z povolání a že dohoda byla podepsána pod nátlakem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.