Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o informaci ohledně proplacení přestávek v zaměstnání, kde není možné přerušit práci z toho důvodu, že jsem jako všeobecná sestra byla na 12 hod. službách sama a neměla jsem možnost opustit pracoviště při čerpání povinné přestávky. Od února 2010 do konce roku 2020 jsem pracovala ve VN Olomouc a přestávky jsem musela vykazovat, přestože jsem byla ve službě sama.

V souvislosti s rozhodnutím ústavního soudu stran čerpání a proplacení přestávek v této situaci bych chtěla poprosit o informaci, zda bych měla také nárok na jejich proplacení a zda je reálná šance k dosažení úspěchu. Je mi jasné, že narážím na odpor a odmítnutí, nicméně mohu se pokusit o zpětné proplacení, přestože jsem již s Vojenskou nemocnicí ukončila pracovní poměr v roce 2020? Za jakou dobu zpětně bych mohla požádat o doplacení? Děkuji za odpověď, s pozdravem Romana.

 

ODPOVĚĎ:
Z nálezu Ústavního soudu vyplývá, že doba, po kterou je zaměstnanec připraven zasáhnout, je pracovní dobou bez ohledu na to, zda k zásahu dojde, či nikoli. Prací, která si v těchto případech zasluhuje spravedlivou odměnu, je pouhá připravenost zasáhnout, nikoli zásah samotný.
Doba pohotovosti podle ÚS může být odměňována jinak nežli běžný výkon práce, nicméně za neplacenou dobu odpočinku ji považovat nelze.
Peníze za přestávky si můžete nechat doplatit, a to až za tři roky zpětně.
Úspěch při případném soudním sporu však bude ovlivněn tím, zda budete moct doložit, že jste skutečně pracoviště opustit nemohla.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.