Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem nyní na rodičovské dovolené, která mi končí v říjnu 2022. Pracovala jsem 10 let jako učitelka na základní škole, smlouva na dobu neurčitou. Úvazek jsem měla plný, což je u učitele odučených 22 hodin týdně. Než jsem šla na mateřskou, učila jsem 18 hodin českého jazyka týdně a 4 hodiny týdně jsem byla ve školní družině. Včera (16.04.2022) mi volal ředitel, že nechce, abych se vrátila zpět.

Jedině, že by mi dal zkrácený úvazek, což se mi nelíbí, měla bych nižší plat. Příští týden mám jet do školy a domluvit se. Mám právo na odstupné, i když mi nabízí práci, ale zkrácený úvazek? Může mi tak plat z 20.000 Kč snížit na 5.000 Kč? Jaké jsou moje možnosti? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel je povinen zaměstnanci přidělovat práci podle pracovní smlouvy (§ 38 zákoníku práce). Pokud tedy máte v pracovní smlouvě uvedenu výši úvazku 40 hod. , nemůže toto zaměstnavatel bez Vašeho souhlasu změnit.
Můžete trvat na původní pracovní smlouvě, i když Vám zaměstnavatel nabízí zkrácený úvazek. Zaměstnavatel je pak povinen buď přidělovat práci v daném rozsahu nebo Vám dát výpověď pro nadbytečnost. Pokud Vám rodičovská dovolená končí v průběhu října, může Vám ji předat nejdříve po skončení rodičovské dovolené. Výpovědní doba by pak pravděpodobně začala běžet 1.11. a skončila 31.12. Vznikla by také nárok na odstupné podle § 67 zákoníku práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.