Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako voják povolání. Na začátku roku jsem utrpěl při výcviku úraz, pro který jsem do této doby na pracovní neschopnosti. Za 14 dní jdu na vyšetření, kde se rozhodne jakou klasifikaci dostanu. Nyní mám na svém pracovním zařazení klasifikaci A, ale vzhledem k úrazu mi hrozí C a tudíž bych asi nadále nemohl vykonávat svou pozici.

Může mě armáda propustit ze dne na den, když pro mě nebudou mít jinou pozici, popř. když mi nabídnou pozici, která by mi nevyhovovala a já s ní nesouhlasil a nepřijal jí? Jde mi o to, jestli mě mohou propustit ihned nebo mi musí dát nějakou např. dvouměsíční výpovědní lhůtu? Popř. mě propustit ihned ale s odstupným platem jelikož to byl pracovní úraz. Děkuji Daniel.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 19 zákona o vojácích z povolání platí, že služební poměr zaniká uplynutím 2 kalendářních měsíců následujících po dni doručení rozhodnutí o propuštění ze služebního poměru vydaného služebním orgánem, není-li dohodou stanovena doba kratší. Pokud se tedy nedohodnete na době kratší, poběží Vám dvouměsíční doba.
Doporučuji obrátit se přímo na ministerstvo obrany s dotazem, na jaké všechny kompenzace máte v případě úrazu při výcviku nárok.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.