Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Budu dávat výpověď zaměstnavateli z osobních důvodů. Chtěl bych vědět, zda je povinen vyplatit mzdu včetně prémií. Jsem zaměstnaný jako Obchodně-technický manažer. Pro informaci zde je výpis ze smlouvy, který upravuje nárok na mzdu:
5) Za vykonanou práci po dobu trvání zkušební doby dle článku 16- této smlouvy byla sjednána základní mzda ve výši 15.000 Kč.

Plus osobní ohodnocení do výše 6.000 Kč hrubého měsíčně. Plus prémiový podíl z hrubého zisku prodeje kabelových nosných systémů prodaného v ČR v daném měsíci - viz. "Mzdová tabulka prémií za měsíční obrat kabelových nosných systémů, platná pro daný kalendářní rok". Mzda je splatná pozadu za měsíční období vždy k 15. dni následujícího kalendářního měsíce. Zasílám vám tabulku, kterou nám zasílá každý měsíc abychom viděli jakou budeme mít výplatu. Jde o to, že tato tabulka se jmenuje Výpočet prémii za M2 pro rok 2019 (jednoduše nepřepsal rok, ani loni. (2020) ) je toto uznatelné? Začal nám totiž ve 4 měsíci měnit koeficient výpočtu prémií (zdůvodnil nám to emailem, že se zdražuje atd. - toto jsem mu ale nikdy nepodepsal, ani emailem na to nereagoval) a snižovat tak prémie. I při OČR mi nezapočítal prémie těchto dní viz březen. Smlouva se odkazuje na tabulku pro kalendářní rok, je uznatelné, že nám posílá každý měsíc to co dávám do přílohy, pouze doplněnou o další data? Mám na mysli, že na začátku roku nám neposlal email v duchu". Posílám tabulku pro výpočet prémií", ale pouze tuto tabulku posílá jako výpočet každý měsíc cca 9. než pošle výplatu. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Zaslaná tabulka má název "Výpočet mzdy za 9/2021". Chybně uvedený rok v některých polí tabulky je možné považovat za chybu v psaní, pokud celkový obsah tabulky odpovídá aktuálním datům.
Jestliže je zasílání tabulky běžnou praxí u zaměstnavatele, není třeba odeslání formálního emailu s informací, že se jedná o tabulku pro výpočet prémií.
Ve smlouvě jsou pevně stanovené pouze částky základní mzdy a osobního ohodnocení. Pro výpočet prémií smlouva odkazuje na tabulku. Nejedná se tedy o pevně stanovenou částku, která by byla zachycena smlouvou a nemohla by tak být měněna jednostranně.
Jinak řečeno, koeficient výpočtu může zaměstnavatel změnit jednostranně, měl by Vás však o této skutečnosti předem informovat, stejně tak jako o způsobu výpočtu prémií.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.