Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V pracovní smlouvě mám sjednanou práci speciálního pedagoga (státní sféra). V náplni práce, kterou jsem podepsal, je mimo jiné zmíněno, že v nepřítomnosti zástupce vedoucího oddělení vykonávám činnosti zástupce vedoucího v plném rozsahu. Když jsem zjišťoval, zda a za jakých podmínek mám nárok za příplatek za vedení (15 zaměstnanců), bylo mi řečeno, že oficiálně nejsem veden jako zástupce vedoucího a tudíž mi žádný příplatek za vedení nenáleží.

Chtěl bych Vás požádat o informaci, zda má zaměstnavatel právo mi přidělovat práci zástupce vedoucího, kterou vykonávám několikrát do roka (celkem cca 30 dní), přestože za tuto práci nejsem oproti jiným kolegům speciálním pedagogům nijak finančně ohodnocen, ale mám ji zmíněnu v náplni práce. Děkuji. S pozdravem Evžen.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 124 zákoníku práce platí, že :
(1) Vedoucímu zaměstnanci přísluší příplatek za vedení, a to podle stupně řízení a náročnosti řídící práce.
(2) Příplatek za vedení přísluší také
a) zástupci vedoucího zaměstnance, který trvale zastupuje vedoucího zaměstnance v plném rozsahu jeho řídící činnosti, je-li toto zastupování u zaměstnavatele upraveno zvláštním právním předpisem nebo organizačním předpisem, a to v rámci rozpětí příplatku za vedení stanoveného pro nejbližší nižší stupeň řízení, než přísluší zastupovanému vedoucímu zaměstnanci,
b) zaměstnanci, který zastupuje vedoucího zaměstnance na vyšším stupni řízení v plném rozsahu jeho řídící činnosti po dobu delší než 4 týdny a zastupování není součástí jeho povinností vyplývajících z pracovní smlouvy, a to od prvého dne zastupování. Příplatek přísluší za stejných podmínek stanovených pro zastupovaného vedoucího zaměstnance.
Na Vás případ by se mohlo vztahovat písmeno b). To však míří na situaci, kdy dochází k zastupování v delším časovém úseku, v tomto případě po dobu delší než 4 týdny. Nevztahuje se na případy krátkodobého zástupu v řádu jednotlivých dnů.
Pokud tedy nejste oficiálně stanoveným zástupcem vedoucího zaměstnance a nesplňujete ani podmínky uvedenou v bodě b), příplatek za vedení nenáleží.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.