Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jsem zaměstnaná na úřadu města. Mojí hlavní pracovní náplní je kulturní referentka a redaktorka místního zpravodaje. Mzdové ohodnocení: 9. pracovní třída + osobní ohodnocení. Žádné další příplatky, např. za vedení, nepobírám. Pracovní doba: 40 hodin týdně.

Běžně vykonávám práce nad rámec 40 hodinové pracovní doby, a to především o večerech a víkendech (pořádání různých kulturních a společenských akcí). Zajímá mě, zde mám nárok na proplácení přesčasových hodin, nebo čerpání náhradního volna.   Děkuji Vám za odpověď a přeji hezký den. Jiřina.

 

ODPOVĚĎ:
Prací přesčas se rozumí práce konaná zaměstnancem na příkaz zaměstnavatele nebo s jeho souhlasem nad stanovenou týdenní pracovní dobu, vyplývající z předem stanoveného rozvržení pracovní doby a konaná mimo rámec rozvrhu pracovních směn.
Pokud Vaše práce nad rámec pracovní doby splňuje tyto parametry, vzniká nárok na příplatek podle § 127 odst. 1 zákoníku práce, podle něhož za hodinu práce přesčas přísluší zaměstnanci část platového tarifu, osobního a zvláštního příplatku a příplatku za práci ve ztíženém pracovním prostředí připadající na 1 hodinu práce bez práce přesčas v kalendářním měsíci, ve kterém práci přesčas koná, a příplatek ve výši 25 % průměrného hodinového výdělku, a jde-li o dny nepřetržitého odpočinku v týdnu, příplatek ve výši 50 % průměrného hodinového výdělku, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas místo platu za práci přesčas. Za dobu čerpání náhradního volna se plat nekrátí.
Primárně tedy náleží plat a příplatek, náhradní volno místo příplatku pouze po dohodě se zaměstnavatelem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.