Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V září 2020 mi náhle zemřela maminka a její zaměstnavatel mi vyplatil pouze platbu za měsíc září. Letos (2021) jsem náhodou zjistil, že měli vyplatit 3 měsíce průměrného platu, tak jsem kontaktoval krajský úřad, pod který její zaměstnavatel spadá. Tam mi sdělili, že na to právo mám, že to zjišťovali přes jejich právní oddělení.

Tak jsem vzápětí kontaktoval i zaměstnavatele, tam mi paní ředitelka sdělila, že ne vždy na to právo je. Že prý mám sepsat nějakou žádost, ale vůbec netuším, jak by to mělo být, aby to mělo logiku a bylo to právně v pořádku. Děkuji moc za pomoc a přeji hezký den, Aleš.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud maminka pracovala, tak do dědického řízení spadá celý nárok na příjem, který již odpracovala. Do výše odpovídající trojnásobku průměrného měsíčního výdělku přecházejí mzdová práva, tedy dosud nevyplacená mzda za odvedenou práci, ale také třeba náhrady mzdy za pracovní neschopnost, postupně na zaměstnancova manžela, děti a rodiče, pokud s ním žili v době smrti ve společné domácnosti, přičemž takové peníze jsou vyplaceny hned a nemusí se čekat na výsledek dědického řízení. Pokud je nárok na vyplacení více mezd než tří, tak všechny mzdy nad tři měsíce už jsou předmětem dědického řízení. Nevím přesně, jakou konkrétní žádost máte na mysli, dle mého názoru by stačila zcela jednoduchá žádost s doložením rodného listu (prokazující, že jste potomkem, tedy neopomenutelným dědicem) a úmrtního listu matky. Ovšem máte nárok pouze na příjem, který byl odpracovaný, na nic podobného, jako je odstupné, v případě úmrtí zaměstnance není nárok.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.