Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zaměstnavatel nám téměř od počátku covid-19 krize nevyplácí plnou mzdu. Kvůli podpoře nám upravuje docházku jako překážku ze strany zaměstnavatele a tyto dny nám platí 90%, reálně je to třeba 10-14 dní z měsíce, i když jsme v práci normálně byli. V průběhu roku nám to kazí průměr, tudíž teď ve čtvrtém čtvrtletí můj průměr klesnul z 214 Kč na 160 Kč, dle výpočtu přicházím o cca 1.700 Kč měsíčně.

Po několika upozorněních byly tyto praktiky zrušeny (myslím v říjnu 2020), ale část mzdy nám nebyla doplacena. Nyní jsem si našel novou práci a chtěl bych od ledna 2021 nastoupit. Zajímal by mě názor zda-li můžu podat okamžitou výpověď z důvodů neplacení časti mzdy. Vše mám doložené, jak reálnou docházku, tak docházku po úpravě, aby mohla být čerpána podpora. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 56 zákoníku práce zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jestliže, zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti. Podle § 59 zákoníku práce zaměstnanec může okamžitě zrušit pracovní poměr pouze do 2 měsíců ode dne, kdy se o důvodu k okamžitému zrušení dověděl, nejpozději do 1 roku ode dne, kdy tento důvod vznikl.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.