Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako řidič a zjistil jsem, že ač všichni řidiči vykonáváme stejnou práci jsme odlišné placeni na základě "úkolové mzdy". Protože onu mzdu nám počítají podle toho kolik toho odvezeme (objem v tunách) a podle toho kolik ujedeme (vzdálenost v km). Reálně tedy dochází k situaci kdy: Řidič A dostane trasu kde ujede 180km a odveze 2t, protože má pouze 2 zastávky do velkoobchodu, pracovní doba 8 hodin.

Řidic B dostane trasu kde ujede 110km a odveze pouze 0,6t, protože má 25 zastávek do menších obchodů, pracovní doba také 8 hodin. O tom jakou trasu kdo pojede, kolik toho odveze a zda bude zastavovat 30x a nosit vše ručně nebo zda zastaví jen 1x a vše odtahá krásně přes rampu je zcela na uvážení nadřízeného - jak se s kým kamarádí. Nehraje roli efektivita zaměstnance, jeho zkušenosti ani nic podobného. Mám za to, že takový postup není v pořádku. Paradoxně mnohem více se fyzicky nadře řidič B kterému to ve finále napočítají na 140kc/hod a řidič A, který má "pohodu" dostane např. 170kc/hod. Prosím o zpětnou vazbu. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Druh mzdy by měl být stanoven v pracovní smlouvě. Pokud máte úkolovou mzdu uvedenou tam, pak je její používání v pořádku. Pokud máte v pracovní smlouvě stanovenou hodinovou mzdu, pak je jednání zaměstnavatele v rozporu se zákonem.
I v případě úkolové mzdy však platí, že výsledná mzda nesmí být nižší než minimální mzda, resp. nejnižší úroveň zaručené mzdy. Dále musí dodržovat § 16 odst. 1 zákoníku práce, podle něhož platí, že zaměstnavatelé jsou povinni zajišťovat rovné zacházení se všemi zaměstnanci, pokud jde o jejich pracovní podmínky, odměňování za práci a o poskytování jiných peněžitých plnění a plnění peněžité hodnoty, o odbornou přípravu a o příležitost dosáhnout funkčního nebo jiného postupu v zaměstnání.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.