Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Pracuji jako vedoucí provozovny v podniku Česká pošta s. p. V rámci změn dochází k navýšení úvazku. V současné době mám plný úvazek 37,5 a mám podepsat, že budu mít 40 hod. dle zákoníku práce. Při zvýšení úvazku nedojde ke zvýšení platu. Proto se ptám: když nepodepíši, zůstane v platnosti stávající prac. smlouva?

Je nám tvrzeno, že se nám sníží mzda. Která je dána platovým výměrem. A ten když nepodepíši, tak podepíší dva svědci a platí, že jsem převzal, jinak mohu jít, ale bez odstupného. Potřeboval bych poradit, jak postupovat, aby mi pracovní doba zůstala, stejně jako mzda. Mám dítě do 15 let a nové rozvržení mi moc nevyhovuje. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pracovní smlouvu bez Vašeho souhlasu změnit zaměstnavatel nemůže, proto pokud nepodepíšete novou, zůstane v platnosti ta stávající.
U mzdového výměru je situace jiná. Jedná se o jednostranné právní jednání zaměstnavatele. Pokud je mzda sjednána mzdovým výměrem nebo vnitřním předpisem zaměstnavatele, pak je zaměstnavatel oprávněn výši mzdy jednostranně upravovat a je limitován pouze hladinou minimální mzdy.
Vzhledem k tomu, že se jedná o jednostranné právní jednání, nemusíte s jeho změnou souhlasit a podepsat jej, postačí, že s ním budete seznámena, což potvrdí oni dva svědci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.