Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně příplatku za trhané směny. Pracuji na Fakultní základní škole již 22 let (1998-2020). Mám dva úvazky, jako vedoucí školní výdejny 4h, uklízečka 6h. Má pracovní doba je rozvržena do několika částí. 6:00 až 10:30 úklid, 11:00 až 15:00 výdej obědů, 15:00 až 17:30 úklid. Průměrná hodinová mzda je 99kc/h.

Náleží mi tedy 30% příplatek za trhané směny? Druhý dotaz se týká zařazení do platové třidy. Jsem vyučená kuchařka, platová třída 3, 12 stupeň, úvazek 0,5, základní plat 9.195 Kč. Výkon práce: pracovník obchodního provozu. Mé vzdělání neodpovídá zařazení do výkonu práce. Zajímá mne tedy, pokud bych byla vedena jako kuchařka, byla by tedy platová třída jiná? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pomocné síly se zařazují do platové třídy Pracovník obchodního provozu. Pomocné síly se mají zařazovat od 3. platové třídy, protože mají v náplni práce kromě pomoci při přípravě pokrmů, mytí nádobí, také expedici a výdej pokrmů.
Kuchařka by podle složitosti a odpovědnosti své práce měla být zařazena od 5. –6. platové třídy. Náplně práce se podle novely katalogu prací změnily, proto by se mělo změnit i zařazení pracovníků do konkrétních tříd.
Kuchařky, které pracují ve školských zařízeních, by měly být zařazovány od 5. platové třídy výše. Všechna tato zařízení připravují jídla v souladu se závaznými výživovými normami, což podle změny v katalogu prací odpovídá platové třídě 5.
Na 6. platovou třídu mají nárok kuchařky, které připravují dietní stravu a také kuchařky, které normují a vytvářejí technologické postupy.
Vedoucí kuchařky, které normují a mají na starosti i skladové hospodářství, tedy i hmotnou zodpovědnost, mohou být zařazené do 7. platové třídy.
Pokud jde rozdělenou směnu, záleží na tom, jak máte napsané smlouvy. Pokud se jedná o dva poloviční úvazky, pak u smlouvy na úklid náleží příplatek za rozdělenou směnu.
Pokud jde o jednu smlouvu a dvě náplně práce, pak příplatek nenáleží.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.