Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj (za pár dní již bývalý) zaměstnavatel neproplácí státní svátky, přesčasy (každý druhý den 2 hod přesčasu - měsíčně tedy cca 22hod) ani soboty (každá třetí sobota 4 hod). Na výplatních páskách je uvedena odpracovaná doba bez přesčasů, evidence docházky je ve firmě řešena elektronicky snímačem otisku prstů a doba strávená v práci je tedy evidována přesně.

Lze po něm zpětně požadovat proplacení (doplacení)? Pokud ano, za jak dlouhou dobu zpětně a jak bych měl postupovat? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Obecné doba, za kterou dochází k promlčení, jsou tři roky. Nevyplacené části mzdy lze tedy požadovat až tři roky zpětně.
Povinnost uložit zaplatit dlužné části mzdy může pouze soud. Bude tedy nutné podat žalobu, pokud se se zaměstnavatelem nedohodnete. Můžete také podat podnět na místně příslušný inspektorát práce, který může konstatovat pochybení, nicméně nemůže uložit zaměstnavateli, aby dlužné částky vyplatil.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.