Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V roce 2018 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou MD. Po ukončení jsem nastoupila na řádnou dovolenou ŘD a teprve poté na rodičovskou dovolenou RD (trvá do března 2021). Firma, ve které jsem do té doby pracovala poté převedla své zaměstnance do jiné firmy, peníze za dovolenou jsem dodnes neobdržela.

Při upomínkách zasílaných doporučené se mi už 2. vrátila s tím, že se tam adresát nezdržuje (byť ji má uvedenou v obchodním rejstříku). V insolvenčním rejstříku firma zatím není. Pokusy o kontaktování marné. Jedná se o 25.000 Kč, což není málo. Mám nějakou jinou možnost získat peníze zpátky? Děkuji Renáta.

 

ODPOVĚĎ:
Poklud nedošlo k vyplacení mzdy/platu nebo náhrady mzdy/platu je nezbytné vyzvat písemně zaměstnavatele k uhrazení, a to tak, aby zaslání této výzvy bylo doložitelné. Ve výzvě musí být uvedeno, že pokud nebude částka do určitého data zaplacena, bude podána žaloba. Následně je možné podat žalobu nebo návrh na vydání platebního rozkazu. Platební rozkaz nebo jiné rozhodnutí soudu je pak vykonatelným titulem a je možné peníze získat prostřednictvím exekutora.
Je také možné obrátit se na místně příslušný inspektorát práce, který ale může pouze uložit zaměstnavateli finanční sankci, nemůže mu přikázat peníze vyplatit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.