Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji v automotive, firma snižuje stavy z důvodu poklesu odvolávek ze strany zákazníka. V případě, že dostanu výpověď za nadbytečnost, může mi zaměstnavatel uložit ve výpovědní lhůtě "short work", tedy 60% s tím, že budu doma a pak mi dát odstupné? Popřípadě když je odstupné počítáno z průměrného výdělku počítá se tam ponížení právě u těch 60%? Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Jestliže je zaměstnanci dána výpověď pro nadbytečnost vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách, pak by tato výpověď měla být dána ke dni, kdy dojde ke změně v důsledku tohoto rozhodnutí. Zaměstnavatel by pak neměl již mít pro zaměstnance práci dle pracovní smlouvy a zaměstnanec by měl být tzv. na překážkách na straně zaměstnavatele. Short work by neměl být uplatněn.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.